21raons

Davant el judici, #21Raons seguim lluitant

Disset de les investigades de #21Raons, a judici per les protestes del 1r d’octubre de 2018

La Secció 3a de l’Audiència de Girona va acordar confirmar la decisió que envia a judici 17 de les investigades pel tall de les vies de l’AVE, en les protestes de l’1 d’octubre del 2018, el cas conegut com a 21 raons.

La decisió de l’Audiència de Girona valida una investigació policial que ha estat viciada des del primer moment per l’excepcionalitat en l’actuació de la policia espanyola, que recordem que el passat  16 de gener del 2019 va detenir 16 persones en un macrooperatiu injustificat, que va ser durament criticat i fins i tot, denunciat amb una querella dels afectats als Jutjats de Girona.

Tretze de les companyes s’afronten a delictes de danys en la circulació ferroviària, que implica posar en perill la integritat física d’altres persones. Tot i que encara no coneixem els escrits d’acusació, les penes previstes van dels 2 als 5 anys de presó. Per les quatre persones restants, que s’afronten a la mateixa acusació afegint un segon càrrec de desordres públics agreujats, les penes podrien arribar a ser d’entre 1 any i 6 anys de presó.

Un judici viciat de bon començament: l’activisme com a única prova i incongruències amb altres casos

Volem recordar que al nostre parer les detencions es van produir de manera il·legal, amb la policia vestida de paisà i en molts dels casos, sense identificar-se. Arran d’aquestes detencions, vam ser coneixedors de que hi havia més persones en crida i cerca, i per aquest motiu, ens vam veure obligats a iniciar la Caputxinada UDG, una tancada a la Universitat de Girona per impedir que raptessin a més companyes.

En aquell primer moment el Cuerpo Nacional de Policía (CNP) havia utilitzat per privar de llibertat totes aquestes persones uns fotomuntatges comparatius de les imatges de les càmeres de l’estació, amb fotografies de xarxes dels detinguts. El material era de tan baixa qualitat i elaborat de forma tan barroera, que el jutge instructor va demanar un informe pericial al CNP, per tal de fer prosseguir el cas que va concloure que era impossible identificar ningú per la baixa qualitat de les imatges.

Un sistema similar va ser utilitzat per Mossos d’Esquadra per afegir un altre identificat, el nostre company Jordi Alemany, que se li atribueixen 6 càrrecs per la ocupació de la Delegació de la Generalitat de Girona i per la retirada de la bandera espanyola. Per aquest motiu, se li demanen 5 anys i mig de presó. No estàs sol. Fora la bandera espanyola.

Malgrat aquesta baixa qualitat investigadora, basada essencialment en seguiments de persones que participen en actes o en persones significades pels seus vincles amb el moviment independentista, el jutjat va seguir la causa endavant i ara l’Audiència de Girona ha confirmat la decisió. Sense proves, més enllà de l’activisme i amb una clara voluntat d’escarment.

Només així es pot interpretar que el mateix jutjat d’instrucció i la mateixa Sala de l’Audiència van arxivar un causa idèntica seguida pels fets de la vaga del 3 d’octubre del 2017. En aquell moment, els tribunals no van considerar delicte tallar les vies. Avui, en canvi, motivats pel context de protesta que es viu a Catalunya, la decisió dels mateixos tribunals és radicalment contrària i comporta sotmetre a judici a 17 persones per la seva participació en protestes. Tallar les vies del tren no era un delicte quan es jutjava els fets del 2017 i no pot ser-ho quan es jutja els fets del 2018.

Davant l’enèssim atac, seguim lluitant

Així doncs, ens tobem davant una estratègia per part de l’Estat Espanyol, en complicitat amb el govern de la Generalitat, per atemorir a la població de Girona i de Catalunya. Un cop mles utilitzen la repressió per evitar que seguim lluitant pel nostre futur al carrer.

Malgrat aquest nou intent de criminalització, seguim decidides a continuar defensant que protestar, manifestar-se, tallar carreteres o tallar vies no és un delicte, és un acte de llibertat, una llibertat que nosaltres seguim decidides a seguir exercint fins al ple exercici del dret a l’autodeterminació i fins a la llibertat de tots els presos i preses polítiques. Seguim decidides, tenim 21 raons per seguir lluitant.

Properament coneixerem els escrits d’acusació i els anys que es demanen a les persones processades, per això reactivem la campanya #21Raons i demanem que seguiu atentes a totes les convocatòries i accions que anunciarem per mostrar el suport i la solidaritat amb les encausades.